Eleştirilerin zaman zaman gündeme gelmesi ve hatta kimi zaman doruğa çıkması, bazen de ne yazık ki acınası bir hale getirilmeye çalışılan “tıp yetersiz kaldı” söylemleri üzerinedir “Tıp Nedir?” başlıklı yazı serilerim...…
“Tıp Nedir?” konulu –sürdürmeyi düşündüğüm– yazı dizisinin ikincisinde, Tıp ve Tedavi Sanatı için günümüze değin önerilen ve yapılan bazı kavram ve tanımlamaları ele alarak, Tıbbın aslında ne olmadığını, bunca yeni ve belki de ‘kafa karıştırabilen’ kavramlara, tanımlamalara gerçekten de ihtiyaç olup olmadığını kısaca sorgulayıp tartışmak istiyorum.…
Klinik farmakoloji’nin tanımı (ne olduğu) ve kimlere klinik farmakolog denildiği, pek çok uluslararası yayınlarda dile getirilmiştir, getirilmeye devam edilmektedir. Bu yazımda kısaca ve özellikle ele almaya çalışacağım konu, klinik farmakolojinin disiplinlerarası bir disiplin olduğu, “çokdisiplinli” ve “disiplinlerarası” terimlerinin aslında birbi…
Çok değerli bilim insanımız sayın Prof. Dr. Aziz Sancar Hocamız, 10 Aralık 2015 tarihinde Nobel Kimya Ödülü’nü alarak, bizlere tarifi olanaksız bir sevinç ve gurur yaşattı. Bu mutlu haberin ardından, öteden beri tartışılan bir sorun konusunda bazı öneriler yeniden gündeme gelmeye başladı:…
Uluslararası Farmakoepidemiyoloji Derneği’nin (International Society for Pharmacoepidemiology, ISPE) yıllık 32. Kongresi, 25-28 Ağustos 2016 tarihleri arasında Dublin’de gerçekleştirildi.…
Akılcıl İlaç Kullanımı (AİK) kavramının ne olduğunu anlayabilmek için, öncelikle “ilaç” kavramının ne olduğu üzerinde durmak gerekir. Ancak, gerek ilacın tanımı ve gerekse AİK, bu kısa yazıda ayrıntılı bir biçimde ele alınamayacak kadar derin konulardır. O nedenle, yazımda, en önemli noktaları vurgulamaya çalışacağım.…